❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Anuari dels Silencis Mediàtics de 2014 + nou Mèdia.cat

L’Anuari Mèdia.cat traurà a la llum 12 temes silenciats pels mitjans durant el 2014. Enguany rellancem el projecte amb nou disseny, més info

Mèdia.cat

Un proyecto de

Creado en

Barcelona
0
segundos
594
Aportaciones
15.580€
De 15.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:
Volver a todas las actualizaciones

#14 / Anuari Mèdia.cat + Crític: creixeu i multipliqueu-vos

Roger Palà, cofundador de Crític

Una de les coses que ens vam plantejar quan vam decidir tirar endavant Crític era sí la posada en marxa del nou projecte seria o no compatible amb l’Anuari Mèdia.cat. Ens feia cosa que l’arrencada d’una nova iniciativa de periodisme d’investigació, impulsat per dues persones que havíem estat estretament vinculades l’Anuari, pogués entrar en contradicció amb la proposta del Grup Barnils, de la qual ens sentim part a tots els nivells. Els dos projectes havien tingut un Verkami com a punt d’arrencada. I si estàvem exprimint massa la gallina dels ous d’or? I si estàvem forçant massa la màquina? Hi hauria prou mecenes per finançar-ho tot? Ens trepitjaríem els uns als altres? Hi haurien prou temes per investigar?

Tots aquests dubtes s’han anat dissipant de mica en mica durant els últims mesos. Van començar a escampar el passat mes de juny, quan el projecte de Crític va assolir el seu ambiciós objectiu (25.000 euros) en tan sols tres dies. Només feia un mes que havíem presentat l’Anuari més potent de la història, que havia recaptat 10.000 euros el febrer de 2014. Però és que, poc abans, Cafè amb Llet havia aixecat també una respectable quantitat de diners. I feia relativament poc que la Directa s’havia rellançat amb una campanya que va superar els 30.000 euros... Però el Verkami de Crític va ser un èxit fulminant. No només vam assolir l’objectiu, sinó que gairebé vam doblar les expectatives..

Tot i això, no les teníem totes el 3 de febrer, quan vam donar el tret de sortida a l’Anuari. Funcionaria la campanya? Hauríem comunicat bé les relleus i continuïtats al capdavant del projecte? 15.000 euros era l’objectiu més ambiciós que ens havíem marcat mai, però era necessari si volíem rellançar la web de Mèdia.cat –que ja li toca- i, a més, rellançar l’Anuari. El cas és que més de la meitat del finançament va ser assolit amb pocs dies, i si bé és cert que encara no hem arribat als 15.000 euros, la xifra sembla a l’abast d’un últim esforç durant les dues pròximes setmanes. Més de 480 mecenes hi han donat suport i probablement ens aproparem als 550 si assolim l’objectiu.

De tot plegat n’hem extret tres conclusions. Són aquestes:

1) El micromecenatge no és un bluf ni flor d’un dia. Sovint ens ho hem de sentir dir: això de Verkami és un boom, estem saturant de projectes... La realitat és que si bé cada cop hi a més iniciatives que es microfinancen, la cosa no va de baixa. Unes dades d’impacte ho avalen. Els projectes bons, interessants, que cobreixen necessitats reals. disposen d’una bona campanya de llançament i es proposen objectius realistes en relació a la pròpia comunitat assoleixen el seu finançament.

2) Tenim un present plural en l’àmbit dels mitjans crítics. La gent d’una certa edat vam formar-nos en això del periodisme amb la idea de les grans capçaleres prescriptores: mitjans grans que eren referencials en el seu àmbit. Per això, a l’hora de plantejar iniciatives de periodisme crític, ens feia respecte que hi hagués certa dispersió de propostes. El cas és que el futur sembla que serà més plural i hi haurà espai per a molts projectes en tots els àmbits de la professió, alguns molts ‘micro’, d’altres més sòlids, que si s’ho treballen podran consolidar un espai propi i assolir la professionalització.

3) El futur del periodisme és la cooperació. Si una cosa teníem clara quan vam engegar Crític és que no volíem deixar d’estar vinculats amb el projecte de l’Anuari, per molt que no ens hi poguéssim dedicar al 100% i que a l’hora calgués diferenciar bé els dos espais. A l’hora, la colla del Grup Barnils tenia clar que volia que l’Anuari seguís sent el seu buc insígnia, però al mateix temps hi havia la predisposició de comptar amb el nostre bagatge i complicitat. La paraula clau ha estat cooperació: cada projecte té la seva autonomia i personalitat. L’Anuari compta enguany amb la coordinació de l’Elisenda Rovira, que està donant un nou aire i una altra dimensió al projecte. A l’hora, però, el Roger i el Sergi hi seguim vinculats com a Crític: el Grup Barnils, sota la supervisió i coordinació del l’Elisenda, ens ha encarregat la producció, realització i edició dels continguts de l’Anuari.

El resultat, com heu pogut comprovar aquests dies, està sent multiplicador: l’Anuari creix i Crític arrela i es consolida. Els mitjans independents tenen cada cop més suport, i el periodisme crític té cada cop més qualitat i recursos. El futur es posa interessant!

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#18 / Els noms darrera la 5a edició de l'Anuari dels Silencis Mediàtics

Falten menys de dos dies per tancar la campanya de micromecenatge que ja ha fet possible la cinquena edició de l’Anuari dels silencis mediàtics. Estem molt contents i a la vegada molt enfeinats en què el nou disseny del projecte, l’almanac de temes silenciats, les noves infografies i els dotze reportatges d’investigació d’enguany estiguin llestos per a mitjans de maig, quan presentarem la renovació de l’Anuari i de l’Observatori Mèdia.cat

En aquest article us volem presentar els 12 periodistes (sis dels quals estudiants de periodisme de sis facultats del país) que ja estan treballant per trencar 12 silencis mediàtics que van passar per alt als principals mitjans del país. Aquest és l’equip de l’Anuari 2015:

Blanca Aparisi(València, 1993). Estudiant de Periodisme de la Universitat de València. Guanyadora del premi "Ernest Breva" a l'Excel·lència Acadèmica per a l'estudiantat de Grau 2012/2013 en la UJI. Becària per a l’Agència EFE en 2014. Ha col·laborat per al periòdic de la

leer más

#17 / Els 25 temes més censurats als Estats Units

Project Censored és una de les inspiracions fonamentals a l'hora de pensar l'Anuari dels silencis mediàtics. Project Censored una iniciativa nascuda el 1976 a la Universitat de Sonoma, als Estats Units, publica cada any una llista dels temes més censurats. Des que el professor Carl Jensen i els seus estudiants van començar aquesta tradició fa prop de 40 anys, el projecte s’ha extès a desenes de facultats i campus compromesos amb la llibertat d’informació d’arreu del país.

Aquesta és la llista de les notícies més silenciades de l’any acadèmic 2013-2014, que van publicar a l’octubre:

1. L’augment veloç de l'acidificació dels oceans posa en perill la vida marina.
És molt conegut que l’ús de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas natural allibera diòxid de carboni a l’aire. Però és menys sabut que el 35% d’aquest diòxid de carboni l’absorbeixen els oceans. Això fa que la química dels oceans canviï més ràpidament que en qualsevol altre moment de la història humana, amb





leer más

#16 / L’anuari de paraules i ecologia

Pol·len Edicions. L'editorial i la impremta El Tinter fan possible la impressió i la distribució de l'Anuari dels silencis mediàtics arreu del país.

Per nou any consecutiu, l'editorial Pol·len Edicions i la impremta verda El Tinter ens hem sumat al projecte de l'Anuari dels Silencis Mediàtics, una aposta excel·lent de periodisme d’investigació de qualitat amb el segell del Grup de Periodistes Ramon Barnils i Crític. En l’edició de 2015, l’anuari tornarà a revelar silencis que cada any lluiten per sortir dels calaixos amb pany d’algunes redaccions o resten oblidats rere la màquina del cafè dels i les editores dels mitjans convencionals.

Pol·len Edicions som una editorial independent, cooperativa, jove, compromesa amb l’ecoedició i el “llibre polític”. A més de distribuir l’Anuari Silencis Mediàtics 2015, que es podrà trobar com cada any a llibreries i punts de venda, garantim en aquesta edició que el projecte pugui ser ecoeditat.

Què és ecoeditar? És calcular, informar i,

leer más

#15 / Mentides, consens i draps bruts... els temes més rellevants de l'Observatori Mèdia.cat

L'Observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat viu un bon moment pel que fa a l'audiència. El 2014 erl portal ha rebut 357.353 visites, el que suposa un creixement del 40% respecte l'any passat i un augment acumulat del 80% en dos anys.

Amb l'audiència a la mà, ens preguntem quins són els temes que han interessat més als lectors de l'Observatori. La pregunta és realment difícil de respondre sense tenir un feedback directe amb els usuaris, però una anàlisi de les notícies més llegides de tota la història de l'Observatori permet trobar alguns patrons comuns entre els articles que han tingut més èxit. Els hem dividit en cinc categories:

  1. Si hi ha un moment en què un observatori crític de mitjans es converteix en realment necessari és quan el consens domina la majoria del ventall informatiu. És llavors quan les audiències de Mèdia.cat es disparen, i més si la versió o línia editorial no és compartida per una part important de la població.

Aquest és el cas de la mort del seguidor del

leer más

#14 / Anuari Mèdia.cat + Crític: creixeu i multipliqueu-vos

Roger Palà, cofundador de Crític

Una de les coses que ens vam plantejar quan vam decidir tirar endavant Crític era sí la posada en marxa del nou projecte seria o no compatible amb l’Anuari Mèdia.cat. Ens feia cosa que l’arrencada d’una nova iniciativa de periodisme d’investigació, impulsat per dues persones que havíem estat estretament vinculades l’Anuari, pogués entrar en contradicció amb la proposta del Grup Barnils, de la qual ens sentim part a tots els nivells. Els dos projectes havien tingut un Verkami com a punt d’arrencada. I si estàvem exprimint massa la gallina dels ous d’or? I si estàvem forçant massa la màquina? Hi hauria prou mecenes per finançar-ho tot? Ens trepitjaríem els uns als altres? Hi haurien prou temes per investigar?

Tots aquests dubtes s’han anat dissipant de mica en mica durant els últims mesos. Van començar a escampar el passat mes de juny, quan el projecte de Crític va assolir el seu ambiciós objectiu (25.000 euros) en tan sols tres dies. Només feia un

leer más

#12 / La UAB amb l'Anuari Mèdia.cat

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de la Facultat de Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Pepe Rodriguez, professor del Departament de Periodisme de la UAB

La posada en marxa de la cinquena edició de l’ Anuari dels silencis mediàtics és una excel·lent notícia, tant pel que fa a la seva continuïtat, com per la gran importància que té, i ha de tenir, qualsevol producte periodístic que ens recordi que, com a professió i com a societat, estem molt lluny de fer una bona feina.

Sense un periodisme independent, valent, crític i que aporti rigor, context i profunditat a tot allò que expliqui, no pot haver-hi una democràcia de qualitat. I nosaltres fa ja molts anys que no tenim un periodisme de qualitat, així és que de democràcia potser ni cal parlar-ne. Tenim el que tenim.

Portem ja un parell d’anys parlant a diari de

leer más

#11 / Un repàs per (alguns) antics silencis mediàtics

El títol d' Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics del 2013 fa pensar en una cosa antiga, un document quasi històric per veure com era el país que no ens havien explicat ja fa gairebé dos anys. Una eternitat en els temps accelerats actuals.

Però una mirada als seus continguts dóna exactament la sensació contrària. Una crònica actual de temes que just ara es troben a l'agenda mediàtica. Un resultat que fa pensar que, o bé els editors de l'Anuari tenen poders d'endevinació o bé, els temps no són tant accelerats com a vegades volem pensar.

Comencem pel més actual: La corrupció. A pesar de la multitud de casos que s'acumulen a les redaccions lluitant per un mínim espai per posar-hi llums i taquígrafs, algú s'ha dedicat a fer-ne una fotografia global? Una visió de conjunt que doni context a la proliferació de denúncies concretes? Com va funcionar la creació d'un mecanisme de corrupció sistemàtica i generalitzada? I aquí està el reportatge 51 imputats i vuit condemnesque repassa tots

leer más

#10 / La UPF amb l'Anuari Mèdia.cat

La Universitat Pompeu Fabra, a través de la Facultat de Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Sergi Cortiñas, director del Grau en Periodisme de la UPF

La Universitat Pompeu Fabra (UPF), a través de la Facultat de Comunicació i del Grau en Periodisme, col·labora un any més en el projecte Media.cat i el seu Anuari. Aquesta col·laboració es tradueix en què un o una estudiant del Grau de Periodisme de la UPF elaborarà un reportatge o peça periodística per a la citada publicació.

L’Anuari permet fer una reflexió crítica sobre l’actualitat del periodisme als Països Catalans i permet també donar veu als anomenats silencis mediàtics, és a dir, aquells temes que els mitjans tradicionals deixen fora dels seus espais per diferents motius. Amb la iniciativa del Grup Barnils, es posa de manifest el compromís amb un periodisme ben fet,

leer más

#09 / Debat a Twitter: l'Anuari, Mèdia.cat i el periodisme del nostre país

Ara que hem arribat a l'equador de la campanya de micromecenatge per l'Anuari 2015 i la renovació de l'Observatori Mèdia.cat, volem convidar-vos a participar en un debat a Twitter per parlar de les novetats dels dos projectes i reflexionar sobre el periodisme actual.

El proper dijous 26 de febrer, tots els tuitaires que ho vulguin poden intervenir en un debat a Twitter amb Joan Canela, editor de Mèdia.cat, i Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari. El debat estarà moderat pel periodista i antropòleg Miquel Pellicer. Serà a partir de les 19h a través del hashtag #ViuMediacat.

#08 / L’Anuari, 'work in progress'

Hi ha 12 silencis mediàtics del 2014 que a dia d’avui ja ho són una mica menys. Encara no han sortit a la llum, ni se n’han publicat els reportatges, però ja hi ha qui hi treballa a fons. Sis periodistes consolidats i sis estudiants de periodisme d’universitats catalanes estan estirant del fil, repassant dades i buscant fonts per aprofundir en aquells temes que que en el seu dia no es van explicar prou, o amb prou profunditat. La seva feina pacient i tossuda veurà la llum entre finals d’abril i principis de maig, quan publiquem i presentem la cinquena edició de l'Anuari Mèdia.cat. Fa mesos que treballem per fer-lo possible, però en les últimes setmanes hem intensificat la feina. Des d’aquí volem explicar-vos què estem fent i quin és l’estat de la qüestió.

Triar els temes que en formaran part no va ser senzill. Partíem d’una llarga llista de silencis mediàtics que havíem detectat després de fer buidatge de diverses publicacions, parlar amb companys periodistes i entrevistar-nos amb

leer más

#07 / Els joves i l'Anuari

La Universitat de Vic, a través de la Facultat d'Empresa i Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Jordi Serrat, professor de Periodisme a la Universitat de Vic-UCC.

En escriure el nom de Ramon Barnils sento encara aquella veu sarcàstica, punyent i simpàtica que tanta companyia ens feia a Catalunya Ràdio a l’hora del cafè durant la sobretaula. Un record que em fa encara més entranyable la col·laboració i el suport que la Universitat de Vic-UCC dispensa a l’Anuari Mèdia.cat promogut pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

El periodisme d’investigació —per acció o per omissió— torna a ser un concepte que ressona entre l’opinió pública. Em pregunto què diria avui Ramon Barnils de la llista Falciani i de la cagarel·la que filtracions així provoquen als evasors fiscals enxampats? O bé, ¿com comentaria el documental Ciutat Morta i la

leer más

#06 / Anuari Mediacat. Una eina per a la formació dels periodistes

La Universitat de Lleida, a través del Departament de Filologia Catalana i Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Laura Bergés, professora del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida.

El projecte Mediacat, amb l’Anuari i l’Observatori crític dels mitjans, s’han convertit per a mi en una eina imprescindible com a lectora de premsa i, encara més, com a docent en estudis de Periodisme. Explicar els fonaments del periodisme i els diversos factors que el condicionen; abordar les teories de la comunicació, com la de l’espiral del silenci o l’agenda setting; o debatre de l’ètica periodística i dels límits i obstacles al dret a la informació, resulta més fàcil gràcies a Mediacat, el grup Barnils i tota la gent que col·labora en fer-los possibles.

L’Anuari i els diversos informes de l’Observatori

leer más

#05 / El Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb l'Anuari Mèdia.cat

Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Un any més des del Col·legi de periodistes de Catalunya donem suport al projecte de l’Anuari Mèdia.Cat. Conjuntament amb sis universitats del país volem posar el nostre gra de sorra a aquesta iniciativa que es consolida amb el pas del temps, i que posa de manifest que el periodisme interessa, i molt. Contribuir a que dotze reportatges que no han ocupat prou l’atenció dels mitjans de comunicació vegin la llum i s’expliquin d’acord amb el nostre Codi Deontològic és una manera de complir amb la finalitat social del periodisme.

Des del Col·legi de Periodistes treballem per la llibertat d’expressió, apostem pel rigor, l’esperit crític i independent i, en nom de la professió, remarquem que avui és més important que mai enfortir el periodisme com a garantia d’una democràcia de qualitat. La funció del periodisme ha estat, i ha de seguir sent, de vigilància crítica dels poders polítics i econòmics, d’altaveu cultural i cívic, i de garantia de

leer más

#04 / Per un periodisme independent i rigorós

Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya

Aquest és el segon any que, des de la Fundació Catalunya, patrocinem l’Anuari dels Silencis Mediàtics i el portal web Mèdia.cat. Fem aquesta aposta d’acord amb els nostres principis fundacionals que se centren en la defensa dels drets nacionals dels catalans, tant individuals com col·lectius, i especialment els reconeguts per la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides, de 10 de desembre de 1948.

És un goig per a nosaltres poder contribuir a posar el focus sobre 12 temes que tenen prou interès i envergadura per sortir en portada als grans mitjans i que en canvi s’han vist marginats, en el millor dels casos, a unes línies de notícies breus.

En un moment com l’actual, caracteritzat per la retallada de llibertats i la pèrdua de drets, aquesta és una aposta més necessària que mai. A hores d’ara l’activitat dels grans mitjans de comunicació és notícia pel fet d’acomiadar periodistes per motius ideològics; per

leer más

#03 / Mèdia.cat: Un observatori més potent, més plural, més participatiu

Joan Canela, editor i coordinador de l'Observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat

Durant els més de cinc anys de vida de l'Observatori Crític Mèdia.cat, el projecte no ha parat de créixer i consolidar-se. I això malgrat les dificultats i la precarietat amb la que hem hagut de treballar, sovint amb la voluntat i la il·lusió com a principals recursos.

Cada cop més, els nostres informes, les anàlisis diàries, les denúncies i els bitllets d'opinió han anat tenint més i més ressò i les audiències de Mèdia.cat han anat creixent, així com la seva presència a les xarxes socials. Un repte quasi impossible per un projecte molt modest i que recordem que, encara avui, només fa un article al dia.

Personalment, crec que si Mèdia.cat ha assolit aquest èxit no ha estat tant pels seus encerts –que n'ha tingut, igual que errors- sinó per esdevenir una iniciativa que ha sabut coincidir amb la creixent pressió i vigilància ciutadana en favor d'uns mitjans de comunicació més crítics i rigorosos. Els

leer más

#02 / Les novetats de l’Anuari 2015

Elisenda Rovira, coordinadora de l'Anuari dels silencis mediàtics.

L’Anuari torna a la càrrega amb el mateix esperit i el mateix objectiu pel qual va néixer, ara fa cinc anys: aportar llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació, per situar-los a l’agenda i donar-los veu perquè arribin al coneixement de la societat. Enguany inclourà 12 reportatges d’investigació sobre 12 temes que durant el 2014 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu.

Aquest any, però, rellancem l’Anuari amb diverses novetats. Volem aprofundir en l’oportunitat periodística poc habitual que suposa poder mirar enrere, tornar a allò que va passar fa uns mesos amb una nova perspectiva. Per això, l’Anuari incorporarà el que hem batejat com un almanac, que ens permetrà repassar cada mes els fets més destacats i algunes dades significatives al voltant dels silencis mediàtics i el periodisme crític. Amb un calendari mensual de temes silenciats, amb dades que han passat desapercebudes i

leer más

#01 / Informar amb llibertat

David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils

Informar amb llibertat, fàcil de dir i d’escriure però cada cop més difícil de fer. Cada any, quan publiquem l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics insistim en la paradoxa que suposa el fet que cada cop tinguem més mitjans de comunicació i més fonts d’informació i, alhora, cada cop tinguem més la sensació de no estar ben informats. La xarxa, que molts defensen com el gran tòtem de la llibertat i la transparència, sembla que no està acabant de triomfar en la batalla contra els silencis mediàtics. Ha assolit victòries importants, cert. I està marcant el camí a la televisió, la ràdio i el paper, cer també. Però la xarxa no és aliena al sistema. I el problema dels silencis mediàtics és que són sistèmics.

El refranyer diu que el dimoni en sap més per vell que per dimoni. I el sistema és vell, molt vell, capaç d’engolir-ho tot, ja sigui en paper, tele, ràdio o digital. És tan vell que ens podem arribar a identificar amb

leer más
Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies