#12 /
La UAB amb l'Anuari Mèdia.cat
26 Febrero 2015
La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de la Facultat de Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Pepe Rodriguez, professor del Departament de Periodisme de la UAB
La posada en marxa de la cinquena edició de l’ Anuari dels silencis mediàtics és una excel·lent notícia, tant pel que fa a la seva continuïtat, com per la gran importància que té, i ha de tenir, qualsevol producte periodístic que ens recordi que, com a professió i com a societat, estem molt lluny de fer una bona feina.
Sense un periodisme independent, valent, crític i que aporti rigor, context i profunditat a tot allò que expliqui, no pot haver-hi una democràcia de qualitat. I nosaltres fa ja molts anys que no tenim un periodisme de qualitat, així és que de democràcia potser ni cal parlar-ne. Tenim el que tenim.
Portem ja un parell d’anys parlant a diari de corrupcions diverses. I sembla que periodistes i ciutadans acaben de descobrir ara qui són els reis mags. Em fastigueja tanta hipocresia. Cap periodista mitjanament professional i que passi dels quaranta pot al·legar que desconeixia bona part de la riada de corrupció política i econòmica que ara ens ofega. A Catalunya, com a la resta de l’Estat, els periodistes portem trenta anys fent la vista grossa a una corrupció generalitzada de la que, no siguem ingenus, propietaris de mitjans i molts, molts periodistes se n’han beneficiat. Però sembla que ara hem perdut la memòria. Conec massa casos de periodistes que han venut per molt bon preu els seus silencis, veient recompensada així la seva covardia mentre que periodistes honestos han tingut problemes per sobreviure després de intentar fer bé la seva feina.
Avui parlem al·lucinats de la llista Falciani, però no ens preguntem perquè ens cal que un informàtic faci un delicte com una casa per donar transparència a una delinqüència econòmica coneguda per tothom, i que totes les legislacions “democràtiques” europees i en particular l’espanyola, protegeixen ferotgement.
Fa uns mesos, a la classe de periodisme d’investigació, vaig aportar als alumnes un BOE, concretament el número 58 de 9 de març de 1959, en el que “ Haciendo público el resumen general, referido al dia de hoy, de las actuaciones del Juzgado Especial de Delitos Monetarios con motivo de la documentación intervenida al súbdito suizo... ”, el Consell de Ministres de Franco publicà tot el llistat de pals de paller de la pàtria que tenien comptes bancaris a Suïssa, incloent, és clar, a Florencio Pujol Brugat, pare del ex molt honorable. Tots tenim clar que no hi ha res tant fosc com una dictadura... però què succeeix a una suposada democràcia quan els periodistes no fan la seva feina per controlar i transparentar el poder, qualsevol poder?
Ens omplim la boca parlant de periodisme d’investigació, malgrat que sovint no sabem ni que és i el confonem amb qualsevol cosa que sembli periodisme. Fa ja anys que el periodisme d’investigació és una pràctica anecdòtica, marginal, però mitificada, això sí. Sempre he pensat que el periodisme d’investigació no és res més que periodisme ben fet i socialment responsable, i que no és possible fer periodisme sense que la peça que oferim al públic estigui construïda sobre fonaments investigatius.
Comunicar, informar i fer periodisme no és el mateix. I cal que tornem a fer periodisme. Amb l’ Anuari dels silencis mediàtics és treballen dotze reportatges en profunditat sobre dotze temes que l’any passat no van veure la llum des de cap portada. Només són una dotzena entre centenars de temes importants ignorats. Però una dotzena potser pot servir-nos d’exemple i pot esperonar que els periodistes treballem millor i que la ciutadania prengui consciència de que cal exigir als mitjans de comunicació la funció periodística que els pertoca per mantenir sanejada una democràcia.
Col·laborar amb aquest Anuari dels silencis mediàtics és fer part d’un projecte important i necessari. És ajudar a plantar una llavor en temps de sequera extrema... i les llavors les hem de regar per a que, en créixer la planta, ens pugui nodrir a tots.

Falten menys de dos dies per tancar la campanya de micromecenatge que ja ha fet possible la cinquena edició de l’Anuari dels silencis mediàtics. Estem molt contents i a la vegada molt enfeinats en què el nou disseny del projecte, l’almanac de temes silenciats, les noves infografies i els dotze reportatges d’investigació d’enguany estiguin llestos per a mitjans de maig, quan presentarem la renovació de l’Anuari i de l’Observatori Mèdia.cat
En aquest article us volem presentar els 12 periodistes (sis dels quals estudiants de periodisme de sis facultats del país) que ja estan treballant per trencar 12 silencis mediàtics que van passar per alt als principals mitjans del país. Aquest és l’equip de l’Anuari 2015:
Blanca Aparisi(València, 1993). Estudiant de Periodisme de la Universitat de València. Guanyadora del premi "Ernest Breva" a l'Excel·lència Acadèmica per a l'estudiantat de Grau 2012/2013 en la UJI. Becària per a l’Agència EFE en 2014. Ha col·laborat per al periòdic de la
… leer más
Project Censored és una de les inspiracions fonamentals a l'hora de pensar l'Anuari dels silencis mediàtics. Project Censored una iniciativa nascuda el 1976 a la Universitat de Sonoma, als Estats Units, publica cada any una llista dels temes més censurats. Des que el professor Carl Jensen i els seus estudiants van començar aquesta tradició fa prop de 40 anys, el projecte s’ha extès a desenes de facultats i campus compromesos amb la llibertat d’informació d’arreu del país.

Aquesta és la llista de les notícies més silenciades de l’any acadèmic 2013-2014, que van publicar a l’octubre:
1. L’augment veloç de l'acidificació dels oceans posa en perill la vida marina.
És molt conegut que l’ús de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas natural allibera diòxid de carboni a l’aire. Però és menys sabut que el 35% d’aquest diòxid de carboni l’absorbeixen els oceans. Això fa que la química dels oceans canviï més ràpidament que en qualsevol altre moment de la història humana, amb
… leer más

Pol·len Edicions. L'editorial i la impremta El Tinter fan possible la impressió i la distribució de l'Anuari dels silencis mediàtics arreu del país.
Per nou any consecutiu, l'editorial Pol·len Edicions i la impremta verda El Tinter ens hem sumat al projecte de l'Anuari dels Silencis Mediàtics, una aposta excel·lent de periodisme d’investigació de qualitat amb el segell del Grup de Periodistes Ramon Barnils i Crític. En l’edició de 2015, l’anuari tornarà a revelar silencis que cada any lluiten per sortir dels calaixos amb pany d’algunes redaccions o resten oblidats rere la màquina del cafè dels i les editores dels mitjans convencionals.
Pol·len Edicions som una editorial independent, cooperativa, jove, compromesa amb l’ecoedició i el “llibre polític”. A més de distribuir l’Anuari Silencis Mediàtics 2015, que es podrà trobar com cada any a llibreries i punts de venda, garantim en aquesta edició que el projecte pugui ser ecoeditat.
Què és ecoeditar? És calcular, informar i,
… leer más

L'Observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat viu un bon moment pel que fa a l'audiència. El 2014 erl portal ha rebut 357.353 visites, el que suposa un creixement del 40% respecte l'any passat i un augment acumulat del 80% en dos anys.
Amb l'audiència a la mà, ens preguntem quins són els temes que han interessat més als lectors de l'Observatori. La pregunta és realment difícil de respondre sense tenir un feedback directe amb els usuaris, però una anàlisi de les notícies més llegides de tota la història de l'Observatori permet trobar alguns patrons comuns entre els articles que han tingut més èxit. Els hem dividit en cinc categories:
- Si hi ha un moment en què un observatori crític de mitjans es converteix en realment necessari és quan el consens domina la majoria del ventall informatiu. És llavors quan les audiències de Mèdia.cat es disparen, i més si la versió o línia editorial no és compartida per una part important de la població.
Aquest és el cas de la mort del seguidor del
… leer más

Roger Palà, cofundador de Crític
Una de les coses que ens vam plantejar quan vam decidir tirar endavant Crític era sí la posada en marxa del nou projecte seria o no compatible amb l’Anuari Mèdia.cat. Ens feia cosa que l’arrencada d’una nova iniciativa de periodisme d’investigació, impulsat per dues persones que havíem estat estretament vinculades l’Anuari, pogués entrar en contradicció amb la proposta del Grup Barnils, de la qual ens sentim part a tots els nivells. Els dos projectes havien tingut un Verkami com a punt d’arrencada. I si estàvem exprimint massa la gallina dels ous d’or? I si estàvem forçant massa la màquina? Hi hauria prou mecenes per finançar-ho tot? Ens trepitjaríem els uns als altres? Hi haurien prou temes per investigar?
Tots aquests dubtes s’han anat dissipant de mica en mica durant els últims mesos. Van començar a escampar el passat mes de juny, quan el projecte de Crític va assolir el seu ambiciós objectiu (25.000 euros) en tan sols tres dies. Només feia un
… leer más
Recollim la conversa a twitter del dijous 26 de febrer amb l'Elisenda Rovira, coordinadora de l'Anuari dels Silencis Mediàtics, i en Joan Canela, editor de Mèdia.cat, moderada pel periodista i antropòleg Miquel Pellicer.
[View the story "#ViuMèdiacat: resum del debat a twitter sobre periodisme, l'Anuari i Mèdia.cat" on Storify]
La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de la Facultat de Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Pepe Rodriguez, professor del Departament de Periodisme de la UAB
La posada en marxa de la cinquena edició de l’ Anuari dels silencis mediàtics és una excel·lent notícia, tant pel que fa a la seva continuïtat, com per la gran importància que té, i ha de tenir, qualsevol producte periodístic que ens recordi que, com a professió i com a societat, estem molt lluny de fer una bona feina.
Sense un periodisme independent, valent, crític i que aporti rigor, context i profunditat a tot allò que expliqui, no pot haver-hi una democràcia de qualitat. I nosaltres fa ja molts anys que no tenim un periodisme de qualitat, així és que de democràcia potser ni cal parlar-ne. Tenim el que tenim.
Portem ja un parell d’anys parlant a diari de
… leer más

El títol d' Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics del 2013 fa pensar en una cosa antiga, un document quasi històric per veure com era el país que no ens havien explicat ja fa gairebé dos anys. Una eternitat en els temps accelerats actuals.
Però una mirada als seus continguts dóna exactament la sensació contrària. Una crònica actual de temes que just ara es troben a l'agenda mediàtica. Un resultat que fa pensar que, o bé els editors de l'Anuari tenen poders d'endevinació o bé, els temps no són tant accelerats com a vegades volem pensar.
Comencem pel més actual: La corrupció. A pesar de la multitud de casos que s'acumulen a les redaccions lluitant per un mínim espai per posar-hi llums i taquígrafs, algú s'ha dedicat a fer-ne una fotografia global? Una visió de conjunt que doni context a la proliferació de denúncies concretes? Com va funcionar la creació d'un mecanisme de corrupció sistemàtica i generalitzada? I aquí està el reportatge 51 imputats i vuit condemnesque repassa tots
… leer más
La Universitat Pompeu Fabra, a través de la Facultat de Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Sergi Cortiñas, director del Grau en Periodisme de la UPF
La Universitat Pompeu Fabra (UPF), a través de la Facultat de Comunicació i del Grau en Periodisme, col·labora un any més en el projecte Media.cat i el seu Anuari. Aquesta col·laboració es tradueix en què un o una estudiant del Grau de Periodisme de la UPF elaborarà un reportatge o peça periodística per a la citada publicació.
L’Anuari permet fer una reflexió crítica sobre l’actualitat del periodisme als Països Catalans i permet també donar veu als anomenats silencis mediàtics, és a dir, aquells temes que els mitjans tradicionals deixen fora dels seus espais per diferents motius. Amb la iniciativa del Grup Barnils, es posa de manifest el compromís amb un periodisme ben fet,
… leer más
Ara que hem arribat a l'equador de la campanya de micromecenatge per l'Anuari 2015 i la renovació de l'Observatori Mèdia.cat, volem convidar-vos a participar en un debat a Twitter per parlar de les novetats dels dos projectes i reflexionar sobre el periodisme actual.
El proper dijous 26 de febrer, tots els tuitaires que ho vulguin poden intervenir en un debat a Twitter amb Joan Canela, editor de Mèdia.cat, i Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari. El debat estarà moderat pel periodista i antropòleg Miquel Pellicer. Serà a partir de les 19h a través del hashtag #ViuMediacat.


Hi ha 12 silencis mediàtics del 2014 que a dia d’avui ja ho són una mica menys. Encara no han sortit a la llum, ni se n’han publicat els reportatges, però ja hi ha qui hi treballa a fons. Sis periodistes consolidats i sis estudiants de periodisme d’universitats catalanes estan estirant del fil, repassant dades i buscant fonts per aprofundir en aquells temes que que en el seu dia no es van explicar prou, o amb prou profunditat. La seva feina pacient i tossuda veurà la llum entre finals d’abril i principis de maig, quan publiquem i presentem la cinquena edició de l'Anuari Mèdia.cat. Fa mesos que treballem per fer-lo possible, però en les últimes setmanes hem intensificat la feina. Des d’aquí volem explicar-vos què estem fent i quin és l’estat de la qüestió.
Triar els temes que en formaran part no va ser senzill. Partíem d’una llarga llista de silencis mediàtics que havíem detectat després de fer buidatge de diverses publicacions, parlar amb companys periodistes i entrevistar-nos amb
… leer más
La Universitat de Vic, a través de la Facultat d'Empresa i Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Jordi Serrat, professor de Periodisme a la Universitat de Vic-UCC.
En escriure el nom de Ramon Barnils sento encara aquella veu sarcàstica, punyent i simpàtica que tanta companyia ens feia a Catalunya Ràdio a l’hora del cafè durant la sobretaula. Un record que em fa encara més entranyable la col·laboració i el suport que la Universitat de Vic-UCC dispensa a l’Anuari Mèdia.cat promogut pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.
El periodisme d’investigació —per acció o per omissió— torna a ser un concepte que ressona entre l’opinió pública. Em pregunto què diria avui Ramon Barnils de la llista Falciani i de la cagarel·la que filtracions així provoquen als evasors fiscals enxampats? O bé, ¿com comentaria el documental Ciutat Morta i la
… leer más
La Universitat de Lleida, a través del Departament de Filologia Catalana i Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Laura Bergés, professora del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida.
El projecte Mediacat, amb l’Anuari i l’Observatori crític dels mitjans, s’han convertit per a mi en una eina imprescindible com a lectora de premsa i, encara més, com a docent en estudis de Periodisme. Explicar els fonaments del periodisme i els diversos factors que el condicionen; abordar les teories de la comunicació, com la de l’espiral del silenci o l’agenda setting; o debatre de l’ètica periodística i dels límits i obstacles al dret a la informació, resulta més fàcil gràcies a Mediacat, el grup Barnils i tota la gent que col·labora en fer-los possibles.
L’Anuari i els diversos informes de l’Observatori
… leer más

Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Un any més des del Col·legi de periodistes de Catalunya donem suport al projecte de l’Anuari Mèdia.Cat. Conjuntament amb sis universitats del país volem posar el nostre gra de sorra a aquesta iniciativa que es consolida amb el pas del temps, i que posa de manifest que el periodisme interessa, i molt. Contribuir a que dotze reportatges que no han ocupat prou l’atenció dels mitjans de comunicació vegin la llum i s’expliquin d’acord amb el nostre Codi Deontològic és una manera de complir amb la finalitat social del periodisme.
Des del Col·legi de Periodistes treballem per la llibertat d’expressió, apostem pel rigor, l’esperit crític i independent i, en nom de la professió, remarquem que avui és més important que mai enfortir el periodisme com a garantia d’una democràcia de qualitat. La funció del periodisme ha estat, i ha de seguir sent, de vigilància crítica dels poders polítics i econòmics, d’altaveu cultural i cívic, i de garantia de
… leer más

Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya
Aquest és el segon any que, des de la Fundació Catalunya, patrocinem l’Anuari dels Silencis Mediàtics i el portal web Mèdia.cat. Fem aquesta aposta d’acord amb els nostres principis fundacionals que se centren en la defensa dels drets nacionals dels catalans, tant individuals com col·lectius, i especialment els reconeguts per la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides, de 10 de desembre de 1948.
És un goig per a nosaltres poder contribuir a posar el focus sobre 12 temes que tenen prou interès i envergadura per sortir en portada als grans mitjans i que en canvi s’han vist marginats, en el millor dels casos, a unes línies de notícies breus.
En un moment com l’actual, caracteritzat per la retallada de llibertats i la pèrdua de drets, aquesta és una aposta més necessària que mai. A hores d’ara l’activitat dels grans mitjans de comunicació és notícia pel fet d’acomiadar periodistes per motius ideològics; per
… leer más

Joan Canela, editor i coordinador de l'Observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat
Durant els més de cinc anys de vida de l'Observatori Crític Mèdia.cat, el projecte no ha parat de créixer i consolidar-se. I això malgrat les dificultats i la precarietat amb la que hem hagut de treballar, sovint amb la voluntat i la il·lusió com a principals recursos.
Cada cop més, els nostres informes, les anàlisis diàries, les denúncies i els bitllets d'opinió han anat tenint més i més ressò i les audiències de Mèdia.cat han anat creixent, així com la seva presència a les xarxes socials. Un repte quasi impossible per un projecte molt modest i que recordem que, encara avui, només fa un article al dia.
Personalment, crec que si Mèdia.cat ha assolit aquest èxit no ha estat tant pels seus encerts –que n'ha tingut, igual que errors- sinó per esdevenir una iniciativa que ha sabut coincidir amb la creixent pressió i vigilància ciutadana en favor d'uns mitjans de comunicació més crítics i rigorosos. Els
… leer más

Elisenda Rovira, coordinadora de l'Anuari dels silencis mediàtics.
L’Anuari torna a la càrrega amb el mateix esperit i el mateix objectiu pel qual va néixer, ara fa cinc anys: aportar llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació, per situar-los a l’agenda i donar-los veu perquè arribin al coneixement de la societat. Enguany inclourà 12 reportatges d’investigació sobre 12 temes que durant el 2014 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu.
Aquest any, però, rellancem l’Anuari amb diverses novetats. Volem aprofundir en l’oportunitat periodística poc habitual que suposa poder mirar enrere, tornar a allò que va passar fa uns mesos amb una nova perspectiva. Per això, l’Anuari incorporarà el que hem batejat com un almanac, que ens permetrà repassar cada mes els fets més destacats i algunes dades significatives al voltant dels silencis mediàtics i el periodisme crític. Amb un calendari mensual de temes silenciats, amb dades que han passat desapercebudes i
… leer más

David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils
Informar amb llibertat, fàcil de dir i d’escriure però cada cop més difícil de fer. Cada any, quan publiquem l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics insistim en la paradoxa que suposa el fet que cada cop tinguem més mitjans de comunicació i més fonts d’informació i, alhora, cada cop tinguem més la sensació de no estar ben informats. La xarxa, que molts defensen com el gran tòtem de la llibertat i la transparència, sembla que no està acabant de triomfar en la batalla contra els silencis mediàtics. Ha assolit victòries importants, cert. I està marcant el camí a la televisió, la ràdio i el paper, cer també. Però la xarxa no és aliena al sistema. I el problema dels silencis mediàtics és que són sistèmics.
El refranyer diu que el dimoni en sap més per vell que per dimoni. I el sistema és vell, molt vell, capaç d’engolir-ho tot, ja sigui en paper, tele, ràdio o digital. És tan vell que ens podem arribar a identificar amb
… leer más
4 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
Mèdia.cat
Autor/a
Hola Pachi, de moment no ens plantegem editar l'Anuari en castellà. De totes maneres gràcies pel teu interès!
Pachi
Para cuando un Anuari en castellano?
Gracias!
Mèdia.cat
Autor/a
Moltes gràcies Joan!
Joanf90
Enhorabona per l'aconseguit fins ara i molta sort en aquesta última setmana de projecte al Verkami!